Прослава јубилеја – 50 година постојања Факултета

Факултет спорта и физичког васпитања Универзитета у Новом Саду је обележио веома значајан јубилеј – 50 година постојања Факултета. Свечана прослава поводом јубилеја је одржана у Ректорату Универзитета у Новом Саду.

Новосадски камерни хор, чији је оснивач и диригент професор Божидар Црњански, је отворио догађај извођењем националне химне „Боже правде“ и Универзитетске химне „Gaudeamus Igitur“.

Овом догађају су присуствовали високи представници Републике Србије, Аутономне покрајине Војводине и града Новог Сада, представници истакнутих научних, културних, спортских и друштвених организација, декани и представници сродних факултета из региона и из иностранства, као и представници многих спортских удружења.

У уводном делу, присутне је поздравио декан Факултета, проф. др Патрик Дрид и захвалио се свима који су својим присуством увеличали овај догађај, након чега је градоначелник Новог Сада, господин Милан Ђурић, истакао рад Факултета у претходним годинама, научна и спортска достигнућа којим се истиче наставно особље. Ректор Универзитета, проф. др Дејан Мадић се осврнуо на прошлост и саме почетке наше установе, истичући огроман прогрес и чињеницу да у претходних неколико година остајемо водећа институција међу сродним факултетима. Након Ректора, обратио се министар спорта, господин Зоран Гајић, који је био део наше институције и наставног особља, при чему је истакао важност иновација у спорту и преношења најновијих сазнања и пракси управо нашим студентима. Државна секретарка Министарства просвете, проф. др Маријана Дукић Мијатовић је у оквиру ове свечаности званично отворила 6. Mеђународну научну конференцију Факултета под називом „Вежбање и квалитет живота: глобални утицај спортске науке“.

Опис фотографије:

У музичком делу програма, наступали су студенти са Академије уметности Универзитета у Новом Саду извођењем композиције „La Bella Cubana“ кубанско-француског композитора Хозеа Вајта, у специфичном саставу, две тамбуре и клавир.

Протекле године су обележиле идеје о развоју нашег Факултета у научну и образовну институцију највишег ранга. Зарад постизања овог циља, уложени су напори генерација професора, студената и свих запослених, а чији је успех потврђен резултатима које смо остварили. Овај догађај је био прилика за подсећање на заједничке циљеве и мотивацију за нове подухвате у годинама које долазе.